Monday, December 21, 2009

...Ku terima dengan redha...

Assalammualaikum u all...hehehe..dh bersarang kan blog kiter ni...macam2 perkara yang berlaku tapi memula nk che yang hepy dulu...
nak ucapkan Selamat Pengantin Baru pada adik ipar ku iaitu Nor Syahida (Noni) bersama dengan jejaka pilihan hati beliau iaitu Sayuthi...ecah ucapkan semoga berbahagia hingga ke hujung nyawa..AMIN...

em...macam2 musibah yang berlaku...

Camni, pada tarikh 10 November 2009, aku telah disahkan mengandung 1 bulan 3 minggu..masa ni aku hepy sangat dapat bite ni...tapi pengalaman dulu aku pernah keguguran so kegembiraan hanya aku kongsi bersama suami, keluarga dan kawan opis yang dekat je...kawan2 yang lain bukan aku tknak bagitau tapi aku takut alami situasi keguguran lagi seperti dulu...
masa mengandung tu aku alami morning sickness yang sangat terok...bagi aku waktu malam aku adalah sangat terok aku alami...tak larat, tak lalu makan, pening macam2 lagi....dah yang paling tk disangka aku tk suka ceburi benda yang social contohnya g keluar shopping ke even melayari laman web social pun aku tk minat...contohnya buat blog ke..hheheh...mmg aku merasai saat2 alahan mengandung....tapi...akhirnya telah tertulis..telah ditakdirkan oleh ILLAHI...

saat yang aku amat takut...pada 9 Disember 2009, usia kandungan ku 3 bulan 1 minggu...aku mengalami pendarahan..dan aku pergi ke klinik untuk mendapatkan kepastian..tapi akhirnya..perkara yang paling aku takuti aku terpaksa hadapinya sekali lagi...untuk kali kedua...aku KEGUGURAN...!!! aku sedih sangat YA ALLAH...sedih yang tidak terhingga...aku difahamkan oleh doktor bahawa bayi aku tidak sihat..jantungnya tidak bergerak lagi semasa scan sedang dijalankan terhadap aku...YA ALLAH apakah dosaku...apakah salah ku...YA ALLAH...amat berat ujian yang KAU berikan pada ku ini...aku pasrah YA ALLAH...aku redha...ini semua ketentuanMU YA ALLAH..

Setelah berita telah ku terima, lalu suami ku menghantar ku pulang ke kampung (Melaka) untuk urusan pantang...ketika itu suami ku sedang menghadapi peperiksaannya yang terakhir...aku berdoa kepada MU YA ALLAH semoga diluluskanlah peperiksaan yang dihadapi suamiku ketika kami sedang melalui ujian dari MU ini...aku memandang suami ku ketika suami ku memandu...bertitis air mata jatuh di pipinya...kerana tak sanggup melihat aku yang sedang begitu ghairah mengalirkan air mata...mmg aku akui...ketika itu...aku tidak dapat menenangkan diriku sendiri...aku menangis sekuat hatiku...dari perjalanan jengka-melaka...aku hanya menangis je...menangis...menangis..menangis..hingga aku rasa pening yang teramat sangat kepala ku ini...tapi aku tidak hiraukan langsung kesihatan ku ketika itu...aku mahu menangis sepuas hatiku...sampai sahaja di Melaka aku masih lagi menangis bila melihat atuk & nenek ku menunggu dan memapah aku masuk ke rumah..mmg aku lemah ketika itu...aku rasa bagai nk gila...tapi cepat2 aku beristigfar...

Semasa aku di Melaka, bayi aku masih di perut dan tidak gugur lagi...aku mengambil keputusan ingin mengikut suami ku pulang ke Kuantan pada hari Sabtu...pada hari Ahad...13 Disember 2009, aku terasa kesakitan yang sama yang pernah aku alami pada bulan 8 2008 dahulu...ya...GUGUR...hanya menunggu waktu untuk janin ku gugur sahaja...masa itu aku berada di rumah makteh ku di kuantan..hanya aku yang merasai betapa sakitnye ketika itu...pecah air ketuban, darah yang banyak mengalir....YA ALLAH..permudahkanlah keguguran ini YA ALLLAH...aku terimanya dengan hati terbuka..hanya sekelip mata aku berlari ke bilik air dan didapati...aku telah keguguran...keluarnya seketol darah dan janin...ALHAMDULILAH...kesakitan tadi telah hilang...dan hilang sudah bayi yang aku kandung kan itu...3 bulan 1 minggu...ibu sayangkan anak...sayang sangat...pergi la engkau...ibu terima dengan redha...

Malam tersebut juga aku pergi ke klinik untuk membuat pengesahan bahawa aku telah keguguran dan setelah diperiksa oleh doktor didapati rahim ku telah kosong....waktu ini aku terima dengan tenang..aku pasrah..Pada hari Isnin, selepas suami aku tamat menjawab peperiksaannya, aku dan suami pulang ke Jengka untuk adat berpantang...sepanjang di Jengka aku telah dijaga makan oleh mak mertua dan adik ipar ku Ila...tima kasih yang tidak terhingga...hanya TUHAN dapat membalas semua jasa yang telah mak dan adik lakukan terhadap saya...alhamdulilah sekarang...aku sudah mula bekerja...walaupun keadaan aku masih di dlm berjaga2...tapi aku ingin bekerja bagi melupakan perkara yang sedih itu...

Aku ingin memohon maaf pada semua ahli keluarga aku dan sebelah suami aku..kerana aku tidak menjaga betul2 kandungan ini...maafkan aku...aku tau pasti kalian semua menunggu kelahiran bayi ini..tapi ALLAH lebih menyayanginya...mohon sejuta kemaafan dariku..aku sayang kalian semua...kerana diwaktu aku kesusahan kalian semua banyak memberikan aku kata2 semangat dan berada disisi ku di kala ku bersedih dan berduka..

Pada kawan2 ku...terima kasih...semangat dan dorongan yang kawan2 salurkan aku hargainya...doakan agar aku pulih semula semangat yang hilang ini..doakan aku agar tahun 2010 akan membawa kebahagiaan dalam idopku...

Pada suamiku tercinta...
Sayang...terima kasih di atas segalanya...sama2 sedih, sama2 menangis dan sama2 mengharungi ujian ini...Maafkan ayang bang...walaupun abang marah ayang kalu ayang mohon maaf tapi izinkan ayang minta maaf pada abg kerana...tidak menjaga elok waris abang...maafkan saya bang..
Abang....terima kasih banyak di atas segalanya...rasanya tak tersenarai apa yang abang telah lakukan pada saya...saya terlalu menyayangi dan menyintai abang...satu hari nnti rezeki itu milik kita sayang....



p/s :- Yang indah hanya la sementara

Thursday, October 22, 2009

..sHarIng Is LoVinG..

ni che yg aku ingin kongsi kan anda semua..sedih story ni..hayati la..sayangi la ibu dn ayah anda..


4 years ago, an accident took my beloved away and very often I wonder,

how does my wife, who is now in the heavenly realm, feel right now? She

must be feeling extremely sad for leaving a husband who is incapable to

taking care of the house and the kid. 'cos that is the exact feeling

that I have, as I feel that I have failed to provide for the physical and emotional

needs of my child, and failed to be the dad and mum for my child.

There was one particular day, when I had an emergency at work. Hence, I

had to leave home whilst my child was still sleeping. So thinking that

there was still rice leftovers, I hastily cooked an egg and left after

informing my sleepy child.

With the double roles, I am often exhausted at work as well as when I am home. So after a long day, I came home, totally drained of all energy. So with just a brief hug and kiss for my child, I went straight into the

room, skipping dinner. However, when I jumped into my bed with

intention of just having a well-deserved sleep, all i heard and felt was broken

porcelain and warm liquid! I flipped open my blanket, and there lies

the source of the 'problem'... a broken bowl with instant noodles and a

mess on the bedsheet and blanket!

Boy, was I mad! I was so furious that I took a clothes hanger, charged

straight at my child who was happily playing with his toy, and give him

a good spanking! He merely cried but not asking for mercy, except a short

explanation:

"Dad, I was hungry and there wasn't anymore leftover rice. But you were

not back yet, hence I wanted to cook some instant noodles. But I

remembered you reminding me not to touch or use the gas stove without

any adults around, hence I turned on the shower and used the hot water from

the bathroom to cook the noodles. One is for you and the other is for

me. However, I was afraid that the noodles will turn cold, so I hid it

under the blanket to keep it warm till you return. But I forgot to remind you

'cos I was playing with my toys...I am sorry Dad..."

At that moment, tears were starting to run down my cheeks...but I

didn't want my son to see his dad crying so I dashed into the bathroom and

cried with the shower head on to mask my cries. After that episode, I went

towards my son to give him a tight hug and applied medication on him,

while coaxing him to sleep. Then, it was time to clear up the mess on

the bed. When everything was done and well past midnight, I passed my son's

room, and saw that he was still crying, not from the pain on his little

buttock, but from looking at the photograph of his beloved mummy.

A year has passed since the episode, I have tried, in this period, to

focus on giving him both the love of his dad and mum, and to attend to

most of his needs. And soon, he is turning seven, and will be graduating from kindergarten.

Fortunately, the incident did not leave a lasting impression on his childhood

memories and he is still happily growing up.

However, not so long ago, I hit my boy again, with much regret. This time,

his kindergarten teacher called, informing me of my son's absence from

school. I took off early from work and went home, expecting him to

explain. But he wasn't to be found, so I went around our house, calling

out his name and eventually found him outside a stationery shop,

happily playing computer games. I was fuming, brought him home and whack the

hell out of him. He did not retaliate, except to say, 'I am sorry, Dad'. But

after much probing, I realized that it was a 'Talent Show' organized by

his school and the invite is for every student's mummy. And that was

the reason for his absence as he has no mummy.....

Few days after the caning, my son came home to tell me, the

kindergarten has recently taught him how to read and write. Since then, he has kept

to himself and stayed in his room to practise his writing, which I am sure,

would make my wife proud, if she was still around. 'cos he makes me

proud too!

Time passes by very quickly, and soon another year has passed. It's

winter, and its Christmas time. Everywhere the christmas spirit is in

every passer-by... Christmas carols and frantic shoppers.... but alas, my

son got into another trouble. When I was about to knock off from the

day's work, the post office called. Due to the peak season, the post

master was also on an edgy mood. He called to tell me that my son has attempted to

post several letters with no addressee. Although I did make a promise

never to hit my son again, I couldn't help but to hit him as I feel

that this child of mine is really beyond control. Once again, as before, he

apologized, ' I'm sorry, Dad' and no additional reason to explain. I

pushed him towards a corner, went to the post office to collect the

letters with no addressee and came home, and angrily questioned my son

on his prank, during this time of the year.

His answer, amidst his sobbing, was : The letters were for Mummy.

My eyes grew teary, but I tried to control my emotions and continued to

ask him:

" But why did u post so many letters, at one time?"

My son's reply was:

" I have been writing to mummy for a long time, but each

time I reach out for the post box, it was too high for me, hence I was not

able to post the letters. But recently, when I went back to the postbox, I

could reach it and I sent it all at once..."

After hearing this, I was lost. Lost at not knowing what to do, what to say.....

I told my son, " Son, mummy is in the heavenly kingdom, so in future,

if you have anything to tell her, just burn the letter and it will reach

mummy. My son, on hearing this, was much pacified and calm, and soon

after, he was sleeping soundly. On promising that I will burn the

letters on his behalf, I brought the letters outside, but couldnt help

opening the letter before they turn to ash.

And one of the letters broke my heart....

Dear Mummy,

I miss you so much! Today, there was a 'Talent Show' in school, and

the school invited all mothers for the show. But you are not around, so I

did not want to participate as well. I did not tell Dad about it as I was

afraid that Dad would start to cry and miss you all over again. Dad

went around looking for me, but in order to hide my sadness, I sat in front

of the computer and started playing games at one of the shops. Dad was

furious, and he couldnt help it but scolded and hit me, but I did not

tell him the real reason. Mummy, everyday I see Dad missing you and

whenever he think of you, he is so sad and often hide and cry in his

room. I think we both miss you very very much. Too much for our own good I think. But

Mummy, I am starting to forget your face. Can you please appear in my

dreams so that I can see your face and remember you? I heard that if

you fall asleep with the photograph of the person whom you miss, you will

see the person in your dreams. But mummy, why havent you appear?

After reading the letter, I cant stop sobbing. 'cos I can never replace

the irreplaceable gap left behind by my wife....

For the females with children:

Don't do so much overtime. If you cannot finish the work, it must be

some kind of problems within the company, and it is not your sole problem.

Feedback to your boss. Endless overtime may not necessary be the answer

to the problem. Take care of your health so that you can treasure and take

care of your little precious.

For the married men:

Drink less, smoke less, cos nothing can replace your good health, not

even business nor clients.

Try thinking this way, are you able to work till your clients are

totally dependent on you? or your boss is totally dependent on you? In this

society, no one is indispensable. Take care of your health, so that you can take care of your little

precious and your loved ones.

For those singles out there:

Beauty lies in loving yourself first.

With confidence and loving yourself, you will see the beauty in other

things around you. You will be able to work better and happier. Don't

let your health be affected by your work or your boss, so nothing

matters more than your well being.


p/s : ibu..ayah..rinduuu..

Monday, October 19, 2009

~Menu Mingguan~

hai u olls..hehheh...

Assalammualaikum & Selamat Pagi semua...

aku nk berkongsi ckit cerita pada weekend yang lalu...pada weekend yang lalu aku telah mencuba resipi buat piza..mmg simple buat piza ni sebenarnya..resipi pun aku dpt dari kawan aku...yang sedihnya aku tk dpat nk tgkp gmbar piza aku tu sebb nye bateri kamera plak dah abis..tkpe next time bila aku buat lagi aku akn post kan gmbar & cara2 membuat piza...bagi aku ok la..1 try kan biasa la pasti ada yang tak kena..mula2 ingat dh masak toping nye tapi lom lagi..heat lagi dalam oven..hehehhe..lastly masak gak..alhmdulilah..sib baik hubby aku ckp OK, NOT BAD...heheheh..untuk pengetahuan semua, my hubby mmg seorang pengkritik masakan yang hebat..hehehhe..(pdhl suami aku tk pandai pn masak..sory dear..)

Piza aku buat tu dapat la dalam 3 bekas..byk gak tau..then aku pn bagi la cikit pada CT yang dok dkt uma aku tok dia rasa..hehehhe..memandangkan aku & suami perot org MELAYU la katakan tetap nak makan nasi gak malam tu..hehehe..so, aku dengan pantas & cekap pn masak la menu yang cukup simple (menu ats order my hubby) ikan bilis sambal & sayur air..hehehe..konon2 la nk western sangat tapi akhirnya nasi 1 pot abis gak kami bahan..hehhehe..

Pada hari Ahad lak, lepas je suami ku pergi ke kelas, aku pn menjalankan tugas sebagai isteri pergi ke pasar nak beli barang2 nak buat laksa...emm..dah lama tak makan laksa so aku pn dengan pantas & cepat membeli barang2. Sampai je uma terus main masak2 laksa..rebus ikan, rendam laksa...dan sebagainya..untuk pengetahuan semua resipi laksa ini adalah resipi turun temurun keluarga aku..ada rahsia di sebalik pembuatan laksa ini..kalu nk tau kena la try laksa aku ini ye..hehheh..konpom korang nak minta resipi ngn aku la...hehhe...

Kiranya weekend yang baru2 ni aku penuhi hari aku dengan pelbagai menu masakan..aku semakin rajin memasak (puji diri sendiri la plek..) dan semakin kurang membeli & makan di luar..hehehhe...alhmdulilah...so for da next weekend...ingat nak masak nasi aym la...hehehe..insyallah...akan cuba menjadi seorang isteri yang rajin memasak & menjaga perut suami nya..(aik???)



p/s : tk dpt nk upload gmbar..lain resipi aku akan tgkp pic & letak resipi ye..

Friday, October 9, 2009

~Jamuan Hari Raya JHEPA~

..tengah menjamu selera..ops k.ayu..

Hari ini hari Jumaat. JHEPA telah mengadakan jamuan hari raya yang bertempat di dlm pejabat JHEPA sendiri. Dihadiri oleh mantan-mantan JHEPA, Pengetua2,Staf2 & MPP...mmg meriah..hehehe..tgk saja aksi2 bergmbar..semua staf JHEPA kalu bergambar mmg tk sedar diri termsuk la HAKUK ni!!! hehhehe..

Antara juadah yang disediakan ialah lemang, rendang, soto, puding berkuah, laksa, sate, nasi impit, nasi lemak, pulut panggang, tapai, buah betik, limau, air anggur & air bandung...ehhehe..mmg kenyang gile..juadah yang disediakan juga amat sedap sekali..

aduhh..tak tahu apa lagi nak cakap tapi yang pasti mmg meriah..perut aku pn kenyang gile...tgk la gmbar yang ada ye..

p/s: Selesa sungguh perut ku hari ini..

Tuesday, October 6, 2009

..Cadangan diperlukan..

kawan2 ku sekalian..

aku ingin tanya kepada kawan2 yang view blog aku ni cadangan tempat utk bercuti a.k.a honeymoon...hehehhe..
Kalu sape2 ada cadangan tempat & harga bagitau eh..gue udah buntu mau cari..sebab husband aku letakkan semua kuasa tok mencari & mendecide tmpat percutian kami..
kalu kawan2 ada link percutian leh letak kat post shout aku k..

tq ya pada kawan2 yang sudi tolong aku..

love u all..

..dinNer..

Pada hari sabtu bertarikh 3 Oktober 2009 yang lalu, JHEPA tempat aku bekerja telah menganjurkan dinner utk para graduan UMP yang bertempat di Bukit Gambang Resort City..utk pengetahuan kawan2 ku diluar sana, Gambang skrg dah buka theme park..best juga aku tgk view tk pernah lagi masuk tapi maybe masuk end of dis year..ehhehe...nnti ye aku upload gmbar tok korang tgk..

Seramai 500 orang graduan yang hadir pada malam tersebut termasuk tetamu khas daripada Sekolah Pendidikan Khas ( Cacat Pendengaran) comel sangat adik2 ni..mereka menyampaikan 4 persembahan yang bagus pada malam tersebut..

Malam tu seramai 32 orang staf JHEPA yang menjayakan program tersebut..tahniah kepada anda semua..malam itu adalah malam yang meriah bagi pandangan saya...tiada majlis yang perfect..kita semua bekerjasama sehingga lewat malam..tahniah sekali lagi..

Pada majlis tersebut juga, aku telah ditugaskan menjadi pengiring Dato NC..terima kasih kepada Pengarah kerana memberi kepercayaan kepada aku utk menjadi pengiring Dato NC pada malam tersebut, aku amat menghargainya..mmg tk dpt nk bergambar sakan malam tu sebabnye terlalu sibuk..hehehe..aku makan pn malam tu hanya seketol ikan patin je...punye la bz..bila tdo malam tu dengan perot yang berdendang rancak..hehheh..sabar je la..

so, mari kita tgk gmbar yang sedikit ni..wachaaa...

..Gambar Hari Raya..jom tgk..


dari belakang : ila, aku, husband, adik
tgh : noni, mak, abah, ija depan : awi

Monday, October 5, 2009

~DIA lebih mengetahui~

hati pedih..sedih..kecewa....

tak tau nak mula kan yang mana...

1. kerja yang aku mohon tk dpat kat UiTM
2. Sikap setengah org yang menyakitkan hati
3. Penukaran husband aku yg entah bila???

pada 2 oktober 2009, masa perjalanan nk ke GIANT, husband aku telah mengumumkan sesuatu yang kurang enak aku dengar...mari kita tgk dialog antara kami..

abg : ayang..abg ada 3 cerita nak cerita pada ayang..
aku: ape dia (masa ni hati aku tk sedap dah)
abg : 1 cerita tk bes, 2 cerita kurang bes & 3 cerita bes
aku : nak cerita tak bes dl
abg : yang tak bes ayg tak dapat keje kat sn..(UiTM), yang kurang bes abg dapat tawaran kerja ngn unit ladang, yang bes abg dah minta tlg bos ejas tok abg keje kat kuantan tapi ngn syarat bila ada juruteknik baru kat kuantan automatik abg kena balik Jengka balik...
aku : .....(bisu + sedih + kecewa = mengenang nasib)
abg : jangan lah diam je..cakap la..
aku : (dalam nada marah & menangis..semua org aku marah!!!) &*!!@####((^^^

aku tak tau nk ckp ape..sedih sangat dan yang pasti aku tk tau aku menangis yang mana 1..bagi aku, berita yang bes tu tidak la bape bes bagi aku sebab husband aku bukan ditukar kan ke kuantan tetapi hanya dipinjamkan di sini sahaja maksudnya bila2 masa sahaja dia kena dok kat sn..adik ipar aku nk kawen dah, pastu laki aku jauh...emmm..apa la nasib aku..tak tau sampai bila keajaiban ini akan muncul..yang pasti..pada keesokkan ari nya, aku dh set kan minda aku bahawa hari 3 oktober ini aku taknak nangis2, cukuplah 1 malam aku menangisi..aku nak keje ari ni dengan perasaan gembira..yang berlalu tetap tidak boleh diubah..untuk masa yang mendatang aku harungi dengan redha..


p/s : YA ALLAH.. aku mohon pada mu YA ALLAH semoga aku & suami ku dapat tinggal bersama..aku tidak sanggup berjauhan lagi dengan suamiku...

Monday, September 28, 2009

..Selamat Hari Raya Aidilfitri..

Assalammualaikum..

aduyai..dah bersawang blog aku ini..mmg sibuk dengan kerja2 hakiki, pastu dengan mood raya lagi..mmg aku tk sempat nak update blog aku ni..pada kerol..kawan gaduh aku..tq coz mengingatkan aku tok update blog ni..ko mmg rajin view blog aku kan..ehheheh..

rasanya dalam mood raya lagi ni..so aku nak ucapkan kepada semua SALAM AIDILFITRI...semoga kedatangan syawal kali ini membawa sejuta kenangan manis..hehehe...

aku byk gambar nak upload tok raya kali ini..tahun kedua aku beraya ngn suami aku...

raya tahun ni aku raya di sebelah suami aku di Temerloh, Pahang..raya kedua di rumah nenek aku di Jasin, Melaka..bes...kira nya raya tahun ni betol2 raya la..

kawan2 sabar ye..bila ada kesempatan aku upload gambar2 yang menarik ye..TUNGGGUUUU!!!

Monday, August 24, 2009

~..Salam Ramadhan buat semua..~

haii u all..hehehe..salam ramadhan ye tok kamu semua..

Pejam celik,pejam celik dah 2 kali ramadhan aku sambut ngn husband aku..hehee..bes sngt coz dis time, 1st posa aku smbut ngn hubby aku..last year bape ramadhan baru dpat smbut bersama disebabkan kitorg ni PJJ (PERKAWINAN JARAK JAUH)heheh...mmg bes..ari jumaat tu aku masak simple je sambal goreng, sup sayur campur & telo goreng..mak mertua aku bekalkan ayam rendang..sedap wei..aku & hubby makan tak hingat..byk siot..almaklumla esok kan dah nak posa...malam tu kitorg solat tarawih dirumah sahaja sebab nye aku tk larat sangat masa tu coz bebanan keje yang banyak di opis..heheheh..masa sahur aku panaskan saje lauk2 tu..malas la nk masak..(sian laki aku dapat bini malas..heheh)

Masa berbuka plak, pas je laki aku abis klas ari sabtu dalam pukul 6.00pm baru kitorg bertolak balik ke uma mertua aku di jengka...smpai je nak dekat berbuka posa..mak mertua aku masak ikan siakap masam manis, popia goreng, rendang ayam, sambal gesek (cili + grm = digesekkan sahaja) mmg sedap..tk terkata..tapi yela bila dah minom air mmg makan pun tk banyak..ehhehe..

tertelan lak air lior aku ni...keesokan hari nya pas sahur kami bertolak balik ke kuantan, petang ahad tok berbuka aku masak tomyam seafood & daging masak kicap...sib baik la rasa tomyam..heheheh..takut gak aku, kang mcam syok sendiri lak masak..almaklum la bulan posa kan...mane leh rasa..main campak2 je (aiceh gaya pro lak yang masak). Mak mertua aku pun kirimkan nasi lemak tok aku..masa tu ija buka posa di rumah aku....kenyang sangat..

so, petang ni aku tak tau nk masak pe..tmpat aku bekerja ni baru kuar kan pekeliling yang mana isnin - jumaat waktu bekerja 8.00 am - 4.30 pm sepanjang bulan ramadhan..alhamdulilah..tk perlu la untuk terkejar2 waktu..agak2 malas aku makan lauk semalam je..ehheheh...


p/s : plan nk g pasar ramadhan mane ye ari ni..hehehhe...

Tuesday, August 18, 2009

~Pemutar Kek~

Oyeah...1stly, thanxxx sngat pada noni a.k.a adik ipar aku yang telah menghadiahkan aku pemutar kek sempena ulang taun perkahwinan aku yang pertama...hehehe...pas ni kalu aku nk buat cheese cake tk guna cara manual dah..letih oo..mau lenguh tangan aku ni...pastu, nak ucapkan tima kasih gak pada ija a.k.a adik ipar aku gak yang bagi adiah penutup periuk..tq sangat..


hari jumaat yang lepas bertarikh 14 ogos 2009 kami (aku, suami, ija & noni) g makan sate zul..kitaorg order 20 sate daging, 20 sate ayam, 10 sate ikan, nasi grg paprik, bihun goreng, nasi lemak telo, air barli, air sirap limau & air suam (noni jaga badan nk kawen dh)...mmg bes...kenyang giler..bila smpai je makanan kitorg makan dengan berselera skali..sate2 nye sangat la besar..aku makan 7 cucuk je mmg dh kenyang..nasi impit nye jangan ckp la mmg terasa kesedapannya..kuah kacang nye..perghhhh..mgiurkan...kami beredar dari restoran tu lebih kurang kol 10.00 pm..

pada kawan2 kat luar sana, kalu g ke kuantan jangan lupa datang la ke restoran satay zul..senang sangat nak cari tmpat ni..jalan nak ke Teluk Cempedak, sebelum sampai ke Teluk Cempedak anda akan nampak di sebelah kiri anda TERMINAL SATAY ZUL...


p/s : kalu ada TOKEY sate ni baca blog aku, jangan lupa bagi aku komisen ye...hehehe..

Wednesday, August 12, 2009

TEKANAN!!!!



tekanan...tertekan..stress..serabut pale otak..

Ye mmg tgh tertekan skrg ni..H1N1..arghhh....gelabah giler...bengang tol..

Tanggal 11 Ogos 2009, 1 JHEPA a.k.a Jabatan Hal Ehwal Pelajar & Alumni tempat aku bekeje skarang kena BASUH...huhuhu..sebab musabab tk g keje pada hari minggu sebelum tu..

Dh masing2 dapat arahan dari org atas tak yah g keje, so tk g la keje kitorg ni..dan di hari ini..kena buat surat tunjuk sebab KENAPA TIDAK HADIR BERTUGAS??!!!!

aduhyaiii...dan org2 yang berkenaan yang telah beri arahan tak yah keje dengan che nye lepas tangan..kitorg yang bawah ni kena tempias n ye...aku rasa bukan setakat tempias ni, dah banjir pun...ini yang membuatkan aku nk sambung belajar ni..nak berenti keje & full time study murah ckit yuran..tapi...keta bulanan aku sape nak bayar lak..sian lak kat hubby aku...keje skrg dh payah nak dapat..aduyaii...tolong la...

pada bos2 di luar sana tolong la hargai pengorbanan kerja anak2 buah & orang bawahan anda..kerana mereka telah banyak berkorban masa & cuti untuk mengsukseskan jabatan anda...


p/s :- Coba by Faizal Tahir

Wednesday, July 29, 2009

nEaR miSS!!!

aduh..tak tau nak mula kan cane..

pagi tadi dalam perjalanan nak g keje aku nyaris2 aksiden..bengang tol..elok nk kuar simpang lori besar parking, tk nmpk jalan kat sebelah sana, then moto plak lawan arus..bengap tol..sib baik aku dn si moto tu dalam keadaan perlahan dan nasib baik gak aku sempat brek..tapi aku dengar cm moto tu bergesel ngn keta kesayangan aku...aku benti la tgk keta aku smbil tu aku panggil si moto tu bleh plak moto tu blah....angin tol..tapi sib baik keta aku takda pe2..mengigil siot aku bawa keta..sampai je tmpat keja aku tgk lagi keta aku..fuhh..lega...

pada pengguna jalanraya..guna la jalan yang disediakan dengan betol..janganlah melawan arus..membahayakan diri sendiri dan org lain gak..kalu ko laju, aku laju tk meniarap ko atas bumbung keta aku..so beware ya..ingat la pada mereka yang tersayang...thanks GOD..aku selamat..

Monday, July 27, 2009

~ sUmmER seT...BesT..~


Wah dah lama tak ber blog..heheh..bz la dengan tugasan kerja..so skrg sy mengupload perkara-perkara yang baru..weekend baru2 ni saya & suami pergi ke summerset hotel di rompin..mmg bes wei..tempat pun very nice..2 hari 1 malam..mmg enjoy dengan aktiviti yang di adakan..yang paling penting dapat merehatkan minda ni..jom kita tgk koleksi gambar yang ada..






video
video syhhh..

ini lah serba sdikit..byk lagi gambar2 nye..tapi nnti la saya upload yang lain..buat teman2 yang merindui blog saya ini...lihatla aktiviti terkini..heheheh..mis u all..

Saturday, June 27, 2009

~RINDU~


acik & ibu tercinta..masa konvo acik

saje nak post pic ni..sebab rindu sangat kat family aku..huwaaaa..rindu nyer...



p/s: Jauh di mata, dekat di hati...huwaaaa...

Friday, June 26, 2009

~WHEN YOU BELIEVE - MARIAH CAREY~

Many nights we pray
With no proof anyone could hear
And our hearts a hopeful song
We barely understand
Now we are not afraid
Although we know theres much to fear
We were moving mountains long
Before we know we could

Oah yes
There can be miracles
When you believe
Though hope is frail
Its hard to kill
Who know what miracle
You can achieve
When you believe
Somehow you will
You will when you believe

Mc:
In this time of fear
When prayer so often proves in vain
Hope seems like the summer birds
Too swiftly flown away
And now I am standing here
My hearts so full I cant explain
Seeking faith and speaking words
I never thought Id say

There can be miracles
When you believe
(wh: when you believe)
Though hope is frail
Its hard to kill
Who know what miraclea
You can achieve
(wh: you can achieve)
When you believe
Somehow you will
You will when you believe

Both:
They dont always happen when you ask
And its easy to give in to your fear
Ohhhhh
But when youre blinded by your pain
Cant see you way safe through the rain
Thought of a still resilient voice
Says love is very near

There can be miracles
(wh: miracles)
When you believe
(wh: when you believe)
Though hope is frail
Its hard to kill
Who know what miracles
You can achieve
(wh: you can achieve)
When you believe
Somehow you will
(wh: somehow somehow somehow)
You will when you believe
You will when you believe
You will when you believe
You will when you believe
Just believe
You will when you
Believe


P/S : Sungguh syahdu lagu ni..bila anda percaya, keajaiban akan berlaku..percayalah..

Wednesday, June 24, 2009

~BULAN REJAB~

Pengertian, Peristiwa Penting & Amalan

Pengertian

Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra' dan Mi'raj.


Peristiwa Penting


1.Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia)
Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.

Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2. Isra' dan Mi'raj
Isra'dan Mi'raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT. Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama mengatakan pada 27 RabiulAkhir; sebahagian ulama mengatakan pada 17 RabiulAwal; sebahagian ulama mengatakan 29 Ramadhan; sebahagian ulama mengatakan pada 27 Rejab dan sebahagian ulama yang lain mengatakan pada tanggal-tanggal selain dari yang tersebut.

Menurut Chalil, 1999 sebagaimana yang dijelaskan oleh Dr.(H) Hj. Kassim Bahali, ada setengah ulama mengatakan pada malam tanggal 7 RabiulAwal. Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab, sekalipun tidak dengan alasan yang kuat.

Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama, ada sebahagian yang mengatakan pada tahun ke 5 dari Bi'tsah (tahun mula diutusnya peribadi Nabi), sebahagiannya berpendapat pada tahun ke 12 dari Bi'tsah; sebahagiannya berpendapat pada tahun sebelum Nabi hijrah ke Thaif, sebahagian berpendapat pada tahun ketiga sebelum hijrah Nabi S.A.W ke Madinah dan ada yang sebahagiannya pula berpendapat lain dari semuanya itu. Bagaimanapun seorang ahli sejarah Islam bernama Ibnu Saad telah mencatatkan dalam kitabnya "At-Tobaqatil Qubra", bahawa berlaku israk mikraj terhadap Nabi s.a.w. ialah pada lapan belas bulan sebelum Nabi S.A.W. hijrah ke Madinah dalam satu peristiwa yang amat bersejarah itu.(Tazkirah, Pusat Zakat N. Sembilan)

3. Perang Tabuk
Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran.

4. Pembebasan Baitul-Muqaddis
Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

5. Lahirnya Imam Syafie RH.
Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm.



Amalan


Tiada amalan khusus untuk bulan Rejab yang diriwayatkan dari Rasulullah SAW yang dijumpai di dalam mana-mana hadis shahih. Penulis berpendapat ada hikmahnya kenapa Allah SWT, Rasulullah SAW dan para sahabat RA tidak memberitahu tarikh dan tahun berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj. Rasulullah SAW tidak mahu umatnya menetapkan ibadat-ibadat tertentu di bulan Rejab khasnya pada hari dan malam berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj itu.

Ini untuk mengelakkan berlakunya perkara-perkara yang diada-adakan (bid'ah) dan perbuatan membeza-bezakan kemuliaan satu-satu bulan. Namun begitu ada pendapat yang meriwayatkan tentang amalan-amalan sunat tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah Rejab. Pendapat ini adalah bersandar kepada hadis-hadis lemah.

Terlalu banyak amalan-amalan sunat yang umum yang masih kita belum berkesempatan untuk mengamalkannya boleh kita praktikkan di bulan Rejab ini sebagai persediaan kita menjelang Ramadhan al-Mubarak. Diantaranya solat malam, qiamul-lail, puasa Isnin dan Khamis, tadarrus al-Qur'an dan lain-lain lagi. Di sini penulis ingin menyarankan agar pada akhir bulan Jamadilakhir khasnya pada 29 Jamadilakhir, kita bolehlah melatih mata kita untuk menjejaki hilal. Proses melatih mata untuk merukyah hilal boleh dimulakan 20 minit sebelum Maghrib sehinggalah 20 minit selepas maghrib dengan memerhatikan ufuk Barat sekitar tempat matahari terbenam. Ini boleh dilakukan dengan mata kasar tanpa menggunakan sebarang alat kecuali untuk melihat matahari perlukan penapis (solar filter).

Bagi mereka yang mempunyai teleskop atau teodolite ataupun binocular, inilah masanya untuk menguji peralatan dan kemahiran masing-masing agar pada hari cerapan hilal Sya'ban, Ramadhan dan Syawal kita tidak menghadapi masaalah dalam melakukan cerapan hilal. Dan sebenarnya Rasulullah SAW sendiri amat mengambil berat tentang kedudukan bulan pada setiap akhir bulan khasnya apabila menjelangnya bulan Rejab dan bulan-bulan seterusnya.

P/S : Aku copy & paste daripada blgo iLuvislam.com...tq..harap2 kedatangan bulan REJAB kali ini dapat kita menambah amalan kita.

Thursday, June 18, 2009

~KAMAL AFFANDY~

Siapa kah dia??? Dia la penganalisis jenayah di Malaysia..Dia datang UMP bagi talk. Mmg bes ceramah dia, tak bosan langsung...dapat la aku bergmbar dengan dia..

ala2 shah ruk khan dia ni...

eh tukar posisi lak

kawan2 ku menantikan kemunculan nya

k.nora tutup mulut kak, kita dengar ceramah ni bukan iklan gigi

Masa ni dia bagi talk tentang cane nak handle kes ROGOL..dia ada bagi tips cane nak elak, melawan balik org yang nak kena rogol..mmg kelakar gile..cara2 dia sarankan mmg logik dan senang di praktikkan..hehehhe...so, better watch out!!!




Monday, June 15, 2009

~mandi manda~

Ari ahad yang lepas, keluarga mentua ku & aku g ke air terjun pancing..bes gile la..sakit tekak aku sekarang ni sbb byk gelak & jerit..tapi mmg enjoy la..suasana di tmpat tu mmg menyaman kan, sejuk giler, tempat pun bersih..mari kita tgk gambar2 yang ada..

Pemandangan yang menyegarkan

kami nak mandi!!!

ala2 kat kolam renang hotel blakang tu

ops..perut abg tu..

ila : yeah..dah sampai
noni : ko jangan buka ketiak ko, busuk ler tak mandi lagi
abg : baik aku dok jauh skit

abg : yang sana ckit, busuk ler
aku : ala dia pun busuk sm

Adik & Faiz : kami lah otai tempat ini..hahahah(gelak watak jahat)

Pakcik & acik yang sempoi

besnye mandi

ija & ila : kami lah bini tok batin..boom2 sum2..

aksi2 yang mencemaskan

acik : ku siram selasih, ku siram kan...
yang kat blakang tu pakcik & sirah

suami ku : lihat la dunia, gue terapung

andak & pak ndak dari pekan..mmg sporting


elly anak andak..comel...

hehehe..ini lah sebahagian gambar yang sempat ditangkap..kepada kawan2 bila kita nak g mandi ni..jom la..bes oo..kita buat BBQ kat air terjun tu...dari 10 aku bagi 9 tempat tu..

daaa...